Vom shwarzen Loch Europas zum Tatra-Tiger - von der Diktatur zur Scheindemokratie - Štefančík, Radoslav, 1976-
Poukázanie na vybrané problémy súčasnej slovenskej spoločnosti. Analýza hypotézy, že ťažkosti súčasnej demokracie na Slovensku súvisia buď s dedičstvom komunistického režimu alebo sú dôsledkom defektovej demokracie z Mečiarovskej éry.