Inovácie a ich ochrana úžitkovým vzorom – stav a vývoj využívania na Slovensku i v zahraničí - Kittová, Zuzana, 1975-
S inováciami a vývojom je úzko spätá ochrana duševného vlastníctva, pričom pre zabezpečenie dobrých východiskových pozícii je dôležité vybrať a aplikovať správnu stratégiu jeho ochrany. Ide o voľbu formy právnej ochrany, ktorá majiteľovi zabezpečí výlučné právo využívať duševné vlastníctvo a dosahovať prospech a návratnosť investícií, ktoré sa do jeho tvorby či vývoja vložili. Jednou z takýchto možností je úžitkový vzor, ktorý chráni inovatívne technické riešenia a zabezpečuje majiteľovi výlučné právo využívať technické riešenie chránené úžitkovým vzorom. Úžitkový vzor môže slúžiť aj ako alternatíva k ochrane patentom. Zhodnotenie súčasného stavu a trendov využívania ochrany priemyselného vlastníctva prostredníctvom úžitkového vzoru celosvetovo aj z pohľadu SR.