Islamské obrodenie v postsovietskej strednej Ázii po rozpade ZSSR - Čech, Ľubomír, 1955-
Islam v postsovietskych republikách Strednej Ázii po roku 1991 prechádzal rozporuplným procesom obrody a bol spojený so vznikom nových samostatných štátov a novovzniknutých politických strán a hnutí. Islamské obrodenie prostredníctvom politických strán sa stalo fenoménom, ktorý vládne štruktúry spojili s nebezpečenstvom nárastu radikalizmu a v mnohých smeroch rozdelilo politické a náboženské prostredie stredoázijských krajín.