Hraničné spory Bolívie s Čile (historicko-politické súvislosti) - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Bolívia bola pôvodne pobrežný štát, avšak prístup k Tichému oceánu stratila počas tzv. Pacifickej vojny s Čile. Územie strácala aj počas ďalších konfliktov s Brazíliou a Paraguajom. Článok sa sústreďuje predovšetkým na Pacifickú vojnu, t. j. spor s Čile a jeho následky.