IFRS 16 Lízingy - zmeny pravidiel vykazovania - Vašeková, Miroslava, 1978-
Cieľom projektu Lízingy bolo vytvoriť nový jednotný prístup k účtovnému zobrazeniu lízingu, ktorý by zabezpečil, že všetok majetok a záväzky, ktoré vznikajú v súvislosti s lízingovými zmluvami budú zobrazené vo výkaze o finančnej situácii (súvahe). IFRS 16 obsahuje detailné návody - metodiky, ktoré majú zúčastneným stranám pomôcť pri stanovení, či zmluva obsahuje lízing alebo službu, resp. či obsahom zmluvy sú obidve transakcie. V účtovníctve nájomcov sa už lízing nebude členiť na operatívny a finančný. Zmeny, ktoré prinesie IFRS 16 budú mať veľký vplyv najmä na procesy, systémy a kontrolné mechanizmy u nájomcov.