E-rezidencia, možno šikovný nástroj na tlmenie následkov demografickej krízy - Jankovič, Patrik, 1992-
Estónsko je podobne ako Slovensko jednou z krajín ohrozených starnutím populácie. Nízka pôrodnosť, odlev najmä mladých ľudí do zahraničia a predlžovanie očakávaného veku dožitia budú vytvárať tlak na financovanie priebežného dôchodkového systému a tlmiť rast HDP na obyvateľa. Na Slovensku je debatovaným riešením hlavne naviazanie dôchodkového veku na dĺžku života, respektíve hľadanie optima medzi jeho stropom a výškou budúceho poistného. Estónci sa už v roku 2014 rozhodli reagovať aj takzvaným programom e-rezidencie. E-rezidencia umožňuje cudzincom v Estónsku virtuálne podnikať, pričom nie je nutné aby sa v krajine aj fyzicky nachádzali. Je to elegantný spôsob ako podporiť rast HDP bez zvyšovania počtu obyvateľov. V súčasnosti narastá počet virtuálnych e-rezidentov rýchlejším tempom ako počet narodených detí.