Manipulácia ako moc, manipulácia a sloboda - Buraj, Ivan
Objasnenie korelácie manipulácie so súvisiacimi kategóriami, ako sú nátlak, násilie atď. Zložitosť vzájomných vzťahov, keď sa v zásade líšia alebo sa navzájom podobajú alebo sa prekrývajú. Manipulácia a sloboda - manipulácia zdanlivo a priori popiera slobodu a na druhej strane predpokladá jej prítomnosť, ktorá je stručne vyjadrená pojmom "dobrovoľné otroctvo".