Majú sa slovenské domácnosti lepšie? - Karmažin, Branislav
Vývoj konvergencie cenovej hladiny individuálnej spotreby. Konvergencia cenovej hladiny individuálnej spotreby od roku 2003. Konvergencia reálnej individuálnej spotreby v parite kúpnej sily od roku 2003. Slovensko je výrazne skonvergované v produktivite práce a porovnateľne skonvergované v cenách a nákladoch práce. Konkurenčnou výhodou sú nízke kompenzácie na zamestnanca voči HDP a produktivite práce. Vyššia skutočná individuálna spotreba je generovaná aj vďaka iným zdrojom, ako sú kompenzácie (hrubý zmiešaný dôchodok, sociálne transfery, verejné financovanie zdravotníctva a školstva). V SR je naďalej priestor na rast kompenzácií (v súlade s produktivitou práce) a na rast cien.