Korruption - im Tripolaren Wirkungsfeld von Ethik, Staat und Wirtschaft - Achenbach, Peter, 1960-
Korupcia je sociálne škodlivá kvôli nespravodlivosti v hospodárskej súťaži a dokonca je považovaná Svetovou bankou za jednu z najväčších prekážok k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju. Na základe etických teórií je možné vypracovať vysvetľujúce modely, ktoré umožnia posúdenie tohto javu. Deontologická a teleologická etika vedie k zisteniam, ktoré korupcia spôsobuje.