Employment and Unemployment Developments in Slovakia and Czech Republic - Petrušová, Dagmar
Jedným z makroekonomických ukazovateľov, ktoré majú vplyv na hospodársky rast a má významný vplyv na obyvateľstvo, je zamestnanosť. nezamestnanosť. Existuje niekoľko faktorov ovplyvňujúcich rozvoj zamestnanosti a nezamestnanosti, ako sú demografické zmeny, vzdelanie, vek, aktívna politika trhu práce atď. Nezamestnanosť má negatívny vplyv nielen na človeka, ale na spoločnosť ako celok. Negatívne vplyvy, ako je pokles životnej úrovne, rozdielne napätie, zhoršovanie ľudských vzťahov, strata motivácie, strata zamestnanosti sa môže prejaviť aj v zdraví nezamestnaných. Analýza, porovnanie a vývoj týchto ukazovateľov v Slovenskej a Českej republike.