Numerical Estimate of the Ruin Probability of the Insurer's - Strešňáková, Anna, 1976-
Teória krachu poisťovne patrí do jednej z oblastí, ktorou sa zaoberá teória rizika a zaoberá sa analýzou modelu poistných rezerv. Základným problémom je určenie pravdepodobnosti krachu poisťovne, čím sa rozumie skutočnosť, že poistné rezervy by niekedy v budúcnosti mohli z určitej fixnej počiatočnej úrovne klesnúť pod nulovú hodnotu. Na určenie pravdepodobnosti krachu poisťovne sú rozpracované približné metódy určenia pravdepodobnosti krachu poisťovne v závislosti od počiatočných rezerv, výšky poistného, rizikovej prirážky a rôznych typov rozdelenia výšky poistných plnení.