Úroveň podnikovej kultúry v automobilovom priemysle na Slovensku - Lorincová, Silvia
Súčasná a požadovaná úroveň podnikovej kultúry z pohľadu zamestnancov pracujúcich v podnikoch automobilového priemyslu na Slovensku. Výskum založený na metodike Camerona a Quinna sa realizoval dotazníkovou metódou v roku 2017. Celkovo sa ho zúčastnilo 390 respondentov. Z výsledkov vyplýva, že sa v podnikoch automobilového priemyslu na Slovensku aktuálne uplatňuje hierarchická podniková kultúra, ktorá je charakteristická formalizovaným a štruktúrovaným pracovným prostredím zdôrazňujúcim postupy, pravidlá a predpisy. V horizonte najbližších piatich rokov by malo dôjsť k zmene úrovne podnikovej kultúry. V podnikoch automobilového priemyslu na Slovensku by sa mala uplatňovať klanová podniková kultúra, ktorá úspech chápe v súvislosti s vnútorným prostredím, tímovou prácou, participáciou, konsenzom a starostlivosťou o zamestnancov.