Dopady 4. priemyselnej revolúcie na vzdelávanie budúcej pracovnej sily - Prváková, Miroslava
Automatizácia a globalizácia sú dva pojmy doby, v ktorej žijeme a ktoré značne pretvárajú celú svetovú ekonomiku a chápanie sveta ako takého. Dnešná gramotnosť v novom veku je výrazne ovplyvnená technológiami, internetom a sociálnymi médiami. Tieto nové paradigmy vyžadujú odlišný mechanizmus odozvy od organizácií a jednotlivcov. Rýchle tempo rozširovania technológií dnes tiež zmenilo obchodné modely vo všetkých odvetviach hospodárstva, ktoré ovplyvňujú pracovné miesta. Súčasne podniky s technológiou umožňujú vytvárať nové pracovné miesta, ktoré vyžadujú úplne nové zručnosti. Nedávno uverejnená správa spoločnosti EY (2017) poukazuje na to, že do roku 2022 bude vývoj a rast krajiny závisieť od reakcie jej na vplyv, ktorý vytvorila súhra troch základných síl: globalizácia, demografické zmeny a prijatie priemyselných 4.0 exponenciálnych technológií.