Kultúrna krajina ako kultúrny a časovo-priestorový fenomén - Ira, Vladimír
Kultúrna krajina v kontextoch kultúrno-geografických výskumov. Historický pohľad na fenomén kultúrnej krajiny. Pojem identita kultúrnej krajiny. Kultúrna a časovo-priestorová dimenzia krajiny. Charakteristika kultúrnej krajiny podľa Žigraia - hybridný, otvorený prírodno-antropogénny systém, ktorý je výsledkom pôsobenia človeka a ľudskej spoločnosti v priestore a čase.