Karpatská krajina ako kultúrny fenomén - Novák, Ján
Historický vývoj a výskum salašníctva v Karpatoch. Salašníctvo ako významný fenomén v karpatskej krajine. Pasienky ovplyvnené salašníctvom - archetyp karpatskej krajiny. Zánik archetypu - strata kultúrneho fenoménu Karpát. Salašnícke toponymá v karpatskej krajine. Chránené salašnícke produkty a kultúrne dedičstvo Karpát.