Hodnotenie koncentrácie odvetvia pomocou Herfindahlovho-Hirschmanovho indexu a jeho komparácia s ostatnými ukazovateľmi koncentrácie odvetvia - Kavčáková, Michaela
Sledovanie situácie v odvetví je pre podnik mimoriadne dôležité z pohľadu identifikácie príležitostí a hrozieb, ktoré sa v danom odvetví vyskytujú. Vzhľadom na narastajúcu konkurenciu by mal sledovať ako sa vyvíja koncentrácia v odvetví, v ktorom pôsobí. Túto koncentráciu je možné vypočítať buď podľa Herfindahlovho-Hirschmanovho indexu, alebo podľa indexu pomeru koncentrácie či marginálneho koeficientu koncentrácie. Analýza koncentrácie v odvetví výroby hroznového vína na Slovensku a porovnanie výsledkov spomínaných ukazovateľov na výpočet koncentrácie odvetvia.