Do Not Throw Them in the Same Basket: China and Russia from the Perspective of US Engagement - Hlaváček, Pavel
Od konca studenej vojny USA uplatňujú politiku angažovanosti voči Číne a Rusku. Tento prístup viedol k dvom rôznym výsledkom: americké vzťahy s Ruskom dosiahli najnižšiu úroveň a Rusku boli uložené medzinárodné sankcie počas úradu B. Obamu, v prípade Číny boli americké vzťahy v tomto období relatívne lepšie ako pred voľbami B. Obamu. Cieľom článku je určiť, prečo k tomu došlo. Príčina môže byť tá, že Čína a Rusko prijali rôzne formy angažovanosti voči USA. Zatiaľ čo Čína v úzkej spolupráci s USA pracuje na svojej moci a prestíži, Rusko sa pokúsilo obnoviť svoj silový potenciál a medzinárodnú prestíž v opozícii voči USA. Preto sa Rusko môže nazvať "revizionistickou mocou".