Zostatky TARGET 2 – nielen technický problém - Nemec, Marián
Platobný systém TARGET2 ako základný stavebný prvok finančnej integrácie v eurozóne i EÚ. Prostredníctvom neho môžu centrálne i komerčné banky uskutočňovať vzájomné prevody peňazí v reálnom čase. Od jeho bezpečného a efektívneho fungovania závisí finančná stabilita eurozóny. Systém umožňuje neobmedzený cezhraničný tok peňazí a podporuje výkon jednotnej menovej politiky ECB. Od začiatku tejto dekády rezonuje v ekonomickej diskusii v eurozóne problém kladných aj záporných zostatkov bilancie TARGET 2, zvlášť v Nemecku, ktoré má obrovský kladný zostatok. V prípade rozpadu eurozóny by to bol aj reálny problém. V súčasnosti neexistuje jednotný názor na jeho riešenie okrem klasických odporúčaní, založených na zásadách vykonávania zdravých hospodárskych politík. V prípade pokračovania doterajšej nepriaznivej tendencie vývoja zostatkov hrozí vystupňovanie snáh o nesystémové riešenia .