Migrácia ako jedna z príčin extrémizmu - Križovský, Stanislav
Extrémizmus ako jeden z najnebezpečnejších protispoločenských javov je vo všeobecnej rovine označovaný ako každé konanie, ktoré sa významným spôsobom odlišuje od bežného správania, čo však neznamená len kriminálne konanie. V rovine sociologickej je možné extrémizmus vymedziť ako súhrn určitých sociálno-patologických javov, vytváraných viac-menej organizovanými skupinami osôb a priaznivcami týchto skupín, s dominantným odmietaním základných hodnôt, noriem a spôsobov správania platných noriem v aktuálnej spoločnosti. K typickým prejavom extrémizmu patrí snaha o obmedzenie, potláčanie, znemožnenie výkonu základných práv a slobôd pre určité skupiny obyvateľstva, definované ich pohlavím, národnosťou, rasou, etnikom, farbou pleti, vierovyznaním, jazykom, sexuálnou orientáciou, príslušnosťou k spoločenskej triede, majetkom, ako aj používanie fyzického násilia či hrozba použitia násilia namiereného voči názorovým či politickým oponentom alebo ich majetku. Vnímanie nacionalizmu extrémistami je založené na nepriateľstve voči prisťahovalcom, na šírení xenofóbie. Každé správanie, ktoré sa odlišuje od správania sa majoritnej spoločnosti, je považované za nepriateľské, ohrozujúce národnú identitu.