Koľko stojí úsmev da Vinciho Mona Lisy? - Péliová, Jana, 1976-
V súčasnosti je Mona Lisa považovaná za najznámejší obraz na svete, avšak do začiatku 20. storočia to bol len jeden z kvalitných obrazov, akých je mnoho. V roku 1911 ukradli zlodeji obraz Mony Lisy. O tomto čine ako aj o následnom vrátení obrazu sa masívne písalo vo vtedajšej tlači. Toto viedlo k obrovskej popularite obrazu v očiach verejnosti. V priebehu 20. storočia už bol obraz predmetom masovej reprodukcie či parodovania. Podľa Sassoona bol obraz reprodukovaný v 300 iných obrazoch a 2000 reklamách. Čo spôsobilo, že sa jeden z ďalších vydarených Leonardových obrazov stal najznámejším obrazom na svete?