Changing Role of Borders in the Central Europe – Fuzzy Borders and Their Effect on Cooperation - Husár, Milan
Meniaca sa úloha administratívnych, najmä národných hraníc a jej vplyv na cezhraničné oblasti a komunity, ktoré obývajú tieto oblasti. Hranice sa vnímajú rozdielne na celom svete v závislosti od modelu hraničnej interakcie. Pre osobu žijúcu v pohraničných oblastiach hranica môže byť obmedzujúcim faktorom pre život v jeho funkčnom priestore. V EÚ sa hranice stali menej trvalými, viac priepustnými, mnohí ich už vnímajú v rámci EÚ, ale vonkajšie hranice EÚ zostávajú stále menej priepustné.