Materializmus a machiavellizmus. Pohľad Miroslava Kusého na československú spoločnosť v období normalizácie. - Dalberg, Dirk Mathias
V 70-tych a 80-tych rokoch sa v vtedajšiemu režimu nepodarilo v Československu počas normalizácie obnoviť stalinistický štýl vládnutia. Slovenský marxistický filozof a disident Miroslav Kusý interpretoval túto situáciu ako dohodu medzi komunistickou stranou na jednej strane a bežnými ľuďmi na druhej strane, ktorú definoval ako:"Buďte ticho a budete spokojní." Akceptovanie tohto pravidla ľuďom zabezpečilo uspokojenie ich osobných ekonomických potrieb a určilo machiavellské správanie bežných ľudí.