Desať rokov používania eura v hotovostnom peňažnom obehu v SR - Vlnková, Milada
Dňa 1. januára 2009 sa Slovensko stalo v poradí šestnástou členskou krajinou eurozóny a od tohto dátumu sa euro stalo národnou menou. V súlade s Národným plánom zavedenia eura v Slovenskej republike bolo euro zavedené scenárom tzv. veľkého tresku, teda rovnako do hotovostného aj bezhotovostného obehu bez prechodného obdobia. Vďaka dostatočnej úrovni prvotného a druhotného predzásobenia subjektov peňažného obehu bol už od 1. januára v obchodoch, hoteloch, bankách a na ďalších miestach, kde sa platilo hotovosťou, dostatok eurobankoviek a euromincí.