<The> Effect of Fiscal Rules on the Cyclicality of Fiscal policy - Kameník, Martin
Fiskálne pravidlá zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore fiškálnej udržateľnosti, zodpovednosti a dôveryhodnosti. Okrem toho, podľa ich vplyvu na fiškálne agregáty, tieto pravidlá môžu významne ovplyvniť cyklický postoj fiškálnej politiky. Analýza obsahuje vzťah medzi cyklickým správaním na jednej strane vládnej spotreby a investičných výdavkov a na druhej strane fiskálne pravidlá a fiškálny priestor. Je založená na dynamickom paneli modelu odhadovaného pomocou technológie GMM na údaje pre krajiny EÚ - 28, s pričom index fiškálnych pravidiel je v súlade s rastom HDP.