Priame zahraničné investície v kontexte cenovej konkurencieschopnosti a rozvoja Čínskej ľudovej republiky - Bronček, Juraj
Analýza a vyhodnotenie vývoja priamych zahraničných investícií a ich dopad na ekonomiku Čínskej ľudovej republiky. Investície zo zahraničia stáli za jej vysokým rastom na začiatku transformácie ekonomiky a hodnotia sa ako priaznivý faktor rozvoja. Oba toky PZI majú pozitívny vzťah s reálnym efektívnym výmenným kurzom (REER), čiže pri klesajúcej cenovej konkurencieschopnosti Číny rastie objem tokov PZI. Je možné predpokladať, že čím bližšie bude Čína ku kompletne liberalizovanému investičnému trhu, tým menší bude marginálny prírastok investícií ako následok zvýšenia REER. Čínski investori prejavujú nízku averziu voči riziku, čo sa prejavilo najmä počas globálnej finančnej krízy.