Vybrané otázky francúzsko-sovietskych vzťahov v 30. rokoch 20. storočia - Vlková, Eva, 1953-
Komplikovanosť medzinárodnej situácie a diplomacie v medzivojnovom období ilustrujú aj kroky zahraničnej politiky Francúzska. Ako víťazná mocnosť po prvej svetovej vojne nebola zďaleka tak silná, ako by sa mohlo zdať. Svoje „slabiny“ sa usilovala odstrániť dohodami s Veľkou Britániou, okolitými štátmi, resp. na pôde Spoločnosti národov. Hospodárska kríza, ktorá zasiahla aj Francúzsko a nástup Adolfa Hitlera k moci v Nemecku priviedli napokon francúzsku diplomaciu k rokovaniam a dohodám so ZSSR. Dohody z 20. a 30. rokov však nemali zásadný vplyv na vývoj v Európe – rozhodujúca bola politika appeasmentu.