Vodné problémy Strednej Ázie vo svetle stratégie Európskej únie - Čech, Ľubomír, 1955-
Vážny problém s vodou v regióne Strednej Ázie. Dôležitý región z geostrategického hľadiska. Nielen hydrológia a geografia ako faktory konfliktu o vodu. Negatívny vplyv sovietskeho dedičstva. Sporné otázky súčasného vývoja. Konflikty Uzbekistanu a susedných krajín s bohatými zásobami vody. Európska únia a Stredná Ázia: Stratégia nového partnerstva. Iniciatívy EÚ v oblasti vody a nová viacúrovňová stratégia.