Stromový model predikcie finančných ťažkostí slovenských podnikov - Ďurica, Marek
V posledných desaťročiach sa na celom svete vytvorilo mnoho modelov predikujúcich finančné ťažkosti. Zvyčajne však tieto modely nie sú pre slovenské spoločnosti veľmi užitočné kvôli ich nižšej presnosti. S využitím reálnych údajov z účtovných závierok z rokov 2015 a 2016 bol vytvorený model predikcie finančných ťažkostí pre slovenské spoločnosti generovaný algoritmom CART. Tento model je možné ľahko interpretovať a používať na predpovedanie finančných ťažkostí spoločností jeden rok vopred. Pre vyvinutý model bola dosiahnutá predikčná schopnosť až 91,9%.