Zrod xenofóbneho myslenia v antickom Grécku - Škvrnda, František, ml., 1987-
Grécko-perzské vojny a zrod aténskeho impéria. Definícia barbarstva a barbarov v aténskej tragédii. Odpoveď filozofov: Orient ako kolíska kultúrnych hodnôt.