O zmene civilizačnej paradigmy riešenia problémov medzinárodných vzťahov v kontexte upadajúceho vplyvu USA - Škvrnda, František
Východiská súčasného chápania civilizačnej paradigmy a jej využívania pri analýze problémov medzinárodných vzťahov. Civilizačné paradigmy pri riešení problémov medzinárodných vzťahov v podmienkach upadajúceho vplyvu USA. Úpadok vplyvu USA v medzinárodných vzťahoch a narastanie paradoxnosti, chaosu a napätia v nich, ktoré vyžaduje zmenu civilizačných paradigiem riešenia ich problémov.