Predikčné modely v podmienkach transformujúcej sa ekonomiky Slovenska: teoretický prístup - Valášková, Katarína
Finančná situácia podniku odráža jeho hospodársky a finančný stav. Prostredníctvom finančnej analýzy a kontroly finančnej situácie je možné odhaliť slabé miesta spoločnosti a pomocou predikcie budúceho vývoja rozpoznať tie faktory, ktoré môžu mať významný podiel na úpadku či celkovej neprosperite podniku. Základnou úlohou predikčných modelov je posúdenie zdravia podniku na základe komplexnej charakteristiky, z hľadiska minulého a súčasného vývoja, za účelom včasnej prognózy budúcej situácie pre širokú škálu rôznych úrovní časového horizontu. Následne podnik dokáže prijať opatrenia, ktoré zabránia neželanému vývoju.