Zásilky mohou skrývat i nepříjemná překvapení - Toman, Pavel
Zneužívanie prepravy má rôzne podoby. Zásielky môžu obsahovať jedovaté, horľavé či výbušné materiály, ohrozené druhy rastlín a zvierat, nepovolené lieky, drogy. Najvážnejšou kapitolou sú prípady, kedy je preprava tovarov zneužitá na teroristické útoky proti lietadlu alebo inému dopravnému prostriedku. Záujmy štátu hája colníci. Aký je postup colníkov, keď objavia nelegálny tovar. Uplatňovanie sankcií a embarg v doprave riešia platné zákony.