K niektorým teoretickým otázkam vymedzenia obsahu a pojmu ekologická migrácia - Lipková, Ľudmila
Definovanie základných pojmov v súvislosti s medzinárodnou migráciou, najmä migráciou vyvolanou ekologickými príčinami. Ekologické kataklizmy vyvolávajúce medzinárodnú migráciu obyvateľstva sú spôsobované prírodnými katastrofami, technogénnymi katastrofami a dlhodobou devastáciou životného prostredia človekom. Tieto javy vedú k emigrácii obyvateľstva z jeho pôvodných domov. Často dochádza k migrácii v rámci národného štátu, ale i k migrácia medzinárodnej. Touto problematikou sa zaoberajú mnohé medzinárodné organizácie i národné vlády. Príklady národnej i medzinárodnej ekologickej migrácie.