Unterschiedliche Zugänge zur Beschreibung der deutschen Sprache in der Vergangenheit - Adamcová, Silvia, 1984-
Znalosť histórie nemeckého jazyka môže pomôcť lepšie pochopiť súčasné problémy lingvistiky. Prehľad najdôležitejších jazykových trendov 19. storočia, a to najmä informácií a citátov na túto tému. Nemecká skupina "Junggrammatiker", ktorá významnou mierou prispela k výskumu jazykov v Európe v 19. storočí.