Úloha a postavenie územnej samosprávy v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia - Rakovská, Júlia, 1972-
Poukázanie na pôsobnosť obce, ako základu územnej samosprávy, v rámci starostlivosti o životné prostredie pri praktickej realizácií ich kompetencií v oblasti spoločenských vzťahov. Problémy ochrany a tvorby životného prostredia v podmienkach územnej samosprávy.