Differences in Total Factor Productivity Growth in the European Union: the Role of Human Capital by Income Level - Barcenilla, Sara
Rozdiely v celkovom raste produktivity v Európskej únii v perióde 1950-2011 sú vysvetľované použitím Oaxaca-Blinder a Shorrocks-Shapley dekompozičných techník na logistický rozptylový model. Ľudský kapitál ma dvojnásobne pozitívny účinok na rast produktivity a to podporou inovácií a používaním nových technológií. Výskum ukazuje, že v tomto ohľade sú štatisticky dôležité rozdiely medzi štátmi EU s vysokými a nízkymi priemernými príjmami, zatiaľ čo používanie eura na to nemá vplyv. Hlavný rozdiel v stupni technických zmien medzi nízko a vysoko priemerne príjmovými krajinami je výsledok viacerých faktorov. Prvým je vyšší stupeň asimilácie zahraničných technológií v nízko príjmových krajinách. Druhým je vyšší efekt ľudského kapitálu na technické zmeny v týchto štátoch.