Alternative Measures of Macroeconomic Imbalances in the EU – Design and Verification - Kološta, Stanislav
Analýza prepojenia medzi reálnou ekonomikou a finančným sektorom. Návrh agregovaných a čiastkových indexov MI s použitím obmedzenej PCA, ktorá môže:- poskytnúť komplexné hodnotenie každej krajiny EÚ na jej globálnej pozícii v hlavných ukazovateľoch;- zrozumiteľnejšie ukazovatele MI pre širšie použitie; - navrhnúť jednoduchý alternatívny nástroj hodnotenia užitočný na monitorovanie toho, či opatrenia prijaté EÚ a členskými štátmi smerujú k zlepšeniu makroekonomickej rovnováhy. Navrhované indexy MI sú overené z kvantitatívneho aj kvalitatívneho hľadiska.