Čtenářská gramotnost u žáků středních škol - Machková, Julie
Téma príspevku je čitateľská gramotnosť žiakov na stredných školách, so zameraním na čítanie a výučbu literatúry. Žiaci odpovedali na trinásť uzavretých a otvorených otázok. Pri zostavovaní a následnom vyhodnocovaní dotazníkov sa pozornosť venovala genderovým rozdielom, a to predovšetkým pri posledných šiestich otázkach. Cieľom bolo zistiť, či sa nejakým spôsobom líšia preferencie chlapcov a dievčat pri výbere čítania, a tiež to, akým spôsobom reflektujú výučbu literatúry. Predpokladom bolo, že každý z 60 respondentov je študentom strednej školy s výučbou českého jazyka a literatúry.