Ekonomická kriminalita vo firmách na Slovensku a vo svete - Staríčková, Zuzana
Podnikateľské firmy v dnešnej dobe podliehajú mnohým miestnym, národným a medzinárodným kontrolám. Spoločnosti musia predchádzať podobnému porušovaniu zákonov a ďalších predpisov. Firmy sa snažia podhodnocovať výsledok hospodárenia, aby sa odviedla čo možno najnižšia daňová povinnosť využívaním nekalých metód a postupov. To platí aj o účelovom skresľovaní účtovných dokladov, čo znamená, že ide o manipuláciu s účtovnými informáciami. Jednotlivé techniky manipulácie sa navzájom odlišujú podľa toho, či konkrétna technika skresľovania údajov je viac či menej zreteľná alebo či je na jej odhalenie potrebná vysoká odborná kvalifikácia audítorov. Porovnanie ekonomickej kriminality v praxi, a to v Slovenskej republike a Českej republike. Zároveň zistené údaje sú porovnané s krajinami Strednej a Východnej Európy.