Oceňovanie pravdepodobností pri investovaní na finančných trhoch - Pilch, Ctibor, 1957-
Teória behaviorálnych financií hovorí o tom, že niektoré finančné otázky a javy dokážeme lepšie popísať a pochopiť vtedy, keď použijeme modely, v ktorých sa subjekty nemusí zákonite správať racionálne. Podľa tejto teórie existuje množstvo odchýlok od racionality. Niektoré sú popísané lepšie, iné menej. Niektoré sú závislé na emóciách, nazývajú sa emočné. Iné, nezávislé na emóciách, sa nazývajú kognitívne.