Problematika národa v počátcích sociologické teorie ve střední Evropě prizmatem tzv. habsburského dilematu Ernesta Gellnera: příspěvek k historické sociologii vědění - Janák, Dušan
Aplikovanie tézy Gellnera o tzv. habsburgskej dileme na sociologickú reflexiu národných otázok v práci významných stredoeurópskych sociológov prvej polovice 20. storočia. Vysvetlenie rôznych stupňov záujmu o národné otázky medzi sociológmi, ako aj charakter koncepčného prístupu k národným otázkam jednotlivých teoretikov prostredníctvom tejto tézy.