Music Festivals and Drugs: Wastewater Analysis - Mackuľak, Tomáš
Užívanie drog v jednotlivých mestách, regiónoch a na rôznych hudobných podujatiach a festivaloch naprieč Európou bolo monitorované cez dotazníky, zdravotné údaje pacientov a policajné správy. Prehľad užívania drog môže byť negatívne ovplyvnený rôznymi faktormi. Skúmanie asociácie medzi úrovniami vybraných drog, v odpadových vodách, hudobných žánroch a festivalových kurzoch. Výskyt nepovolených drog a ich psychoaktívnych zlúčenín bol skúmaný v prítoku šiestich čističiek odpadových vôd v Česku a na Slovensku počas siedmich veľkých festivalov rôznych hudobných žánrov v Česku a na Slovensku. Asociácia medzi hudobným žánrom a nepovolenou drogou a psychoaktívnym farmaceutickým užívaním, je diskutovaná na základe výsledkov získaných z analýz odpadových vôd. Pozorovaný trend bol podobný celosvetovo publikovaným dátam, so špecifickým miestnym fenoménom prevládania metamfetamínu, ktorý sa výrazne nezmenil medzi hudobnými podujatiami. Zvýšené množstvá kokaínu a extázy, a tiež konope, boli pozorované počas pop/rock a tanečných hudobných festivalov. Štúdia ukazuje, že užívanie nepovolených drog je úzko prepojené so špecifickými hudobnými preferenciami.