Poradenstvo profesijného rozvoja pedagogických zamestnancov - Valent, Marián
Poradca profesijného rozvoja z radov učiteľov, či manažmentu školy je personálnym riešením, ktoré môže napomôcť pri systematickej podpore profesijného rozvoja učiteľstva. Potreba poradenstva je v príspevku dokumentovaná výsledkami skúmania, ktoré je venované učiteľovi na začiatku jeho kariéry, tzv. začínajúcemu učiteľovi a jeho poradcovi či mentorovi, teda uvádzajúcemu učiteľovi. Toto obdobie je aj v rovine poradenstva možné považovať v školskom prostredí za najlepšie zvládnuté a to najmä preto, že začínajúcemu učiteľovi sa po celý rok venuje uvádzajúci učiteľ. Autor článku zisťoval názory uvádzajúcich učiteľov na adaptačné obdobie a poradenstva v rôznych oblastiach, ktoré uvádzajúci učiteľ poskytoval začínajúcemu učiteľovi počas jeho prvého roka praxe.