Pluricentrický charakter španielčiny - Spišiaková, Mária, 1973-
Španielčina je dnes pojem dosť široký a môže sa ďalej zúžiť na termíny ako európska, americká, mexická, kubánska, kolumbijská, argentínska španielčina, atď. Je to jazyk, ktorým sa hovorí na štyroch kontinentoch. Hlavnou charakteristikou španielčiny je jednotnosť a rôznorodosť. Lexikálna rovina je najväčšia rovina jazyka, ktorá zároveň aj najľahšie a najskôr podlieha zmenám. Preto je aj na lexikálnej rovine najviac rozdielov medzi americkou a európskou španielčinou.