Performing Control(-ling): Why This Attitude? - Mišún, Juraj, 1978-
Kontrolovanie predstavuje jednu zo základných funkcií každého manažéra. Nutnosť používať pojem control(-ling) vyplýva z nesprávneho stredoeurópskeho predpokladu, že nemecký pojem controlling sa dá do anglického jazyka preložiť ako controlling. Napriek tomu, že mnohé koncepty sa pokúšajú odsunúť kontrolovanie do úzadia, ako náhle sa organizácia ocitne mimo mierových časov, tieto úvahy veľmi rýchlo končia. Na kontrolovanie sa dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu. Jeden z kľúčových je, či osoba kontrolu vykonáva (subjekt kontrolovania) alebo je jej podrobená (objekt kontrolovania vo východnom prístupe). Hoci sa prvá rola môže zdať veľmi príjemná, keďže je spojená s mocou (manažér rozhoduje o nápravnom opatrení), nie je jej vykonávanie také príjemné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Objasnenie dôvodov, prečo majú manažéri a informovaní zamestnanci ten-ktorý postoj ku kontrolovaniu, keď zastávajú rolu subjektu kontrolovania. Výsledky dotazníkového prieskumu z prelomu rokov 2016 a 2017.