Postavenie benchmarkingu ako nástroja kontrolovania v moderných trendoch manažmentu - Szabo, Ľuboslav
Benchmarking je jednou z moderných metód a nástrojom využívaným v manažmente. Používajú ho predovšetkým organizácie, ktoré posilňujú svoju správu a riadenie a zvyšujú výkon tým, že pozorujú svojich konkurentov. Benchmarking ako metóda riadenia demonštruje svoju dlhodobú užitočnosť a účinnosť. Dôvodom obľuby medzi manažérmi je nepochybne fakt, že porovnávanie podnikov a organizácií s konkurentmi patrí k osvedčeným manažérskym prístupom od začiatku podnikania a je relatívne jednoduché. Benchmarking však do týchto procesov priniesol systematický prístup a vedecký základ. Charakterizácia jeho funkcie, procesov a mieru využitia v našej krajine, ako aj vo svete.