Kontrolovanie v kontexte globálnej hospodárskej krízy v podnikoch na Slovensku - Jankelová, Nadežda, 1966-
Obsah funkcií manažmentu sa neustále vyvíja a reaguje na meniace sa podmienky vonkajšieho prostredia. Jednou z nich je aj hospodárska kríza, ktorá je istým medzníkom, náhlym prerušením dovtedajšieho fungovania podnikov a vzniku a využitia rozdielnych prístupov v riadení. Venovanie sa reakcii manažmentu na hospodársku krízu v oblasti manažérskej funkcie kontrolovanie. Výsledky prieskumu poukazujú na skutočnosť, že na odstraňovanie, resp. eliminovanie krízových javov bol zvolený pravidelný monitoring podnikových činností. Okrem početného využívania ho manažéri ohodnotili aj za stredne účinný nástroj. Ako druhý najpoužívanejší kontrolný nástroj bol zvolený interný audit. V rámci predmetu kontroly bol najviac sledovaný celkový výkon podniku s dôrazom na zhodnocovanie svojej pozície z hľadiska efektívnosti jej fungovania. Druhou oblasťou kontroly boli financie, ďalej zamestnanci a napokon prebiehajúce podnikové činnosti. Absencia informácií figurovala ako hlavný deficit v kontrolnej funkcii.