Sociálna kvalita v SR - Antalová, Mária, 1952-
Neustále problémy v sociálnej oblasti v Európskej únii vyvolali potrebu nového prístupu, ktorý by riešil upevnenie balansu medzi ekonomickým a sociálnym rozvojom. Je ňou koncepcia sociálnej kvality, ktorá sa, po troch rokoch jej vzniku,stala súčasťou Európskej hospodárskej politiky (Amsterdam Declaration on the Social Quality, 1997). Svojou podstatou predstavuje novú perspektívu sociálnej, ekonomickej, politickej, ekologickej a kultúrnej dimenzie ľudskej existencie. Oboznámenie odbornej verejnosti s jej koncepciou, vytvorenie vlastného metodologického prístupu k jej kvantifikácii a na jeho základe zhodnotenie úrovne jej implementácie v krajinách V4.