Friedmanova interpretácia Phillipsovej krivky - Gonda, Vladimír
Phillipsova krivka vyjadruje vzťah medzi nezamestnanosťou a infláciou. Prvýkrát sa objavila v pionierskej štúdii novozélandského ekonóma A. W. Phillipsa, ktorý v roku 1958 zverejnil výsledky svojho výskumu o vzťahu nezamestnanosti a nominálnych miezd v Spojenom kráľovstve za takmer storočné obdobie (1861-1957). Podľa Phillipsa medzi nominálnymi mzdami a mierou nezamestnanosti existuje inverzný vzťah. Friedman prišiel s novou interpretáciou Phillipsovej krivky, do ktorej zapracoval prirodzenú mieru nezamestnanosti a inflačné očakávania. Pripúšťa, že vláda svojou hospodárskou politikou môže krátkodobo dosiahnuť zníženie nezamestnanosti, avšak za cenu vyššej inflácie.