Výnosy z výmenných transakcií v účtovníctve verejného sektora - Kicová, Marianna
Výnosy z výmenných transakcií patria k špecifickým problémom v účtovníctve verejného sektora. Vykazovanie výnosov z výmenných transakcií v účtovnej závierke na všeobecné použitie má významný vplyv na finančnú situáciu a finančnú výnosnosť subjektov verejného sektora. Základné ustanovenia štandardu IPSAS 9 – Výnosy z výmenných transakcií. Cieľom tohto štandardu je stanoviť požiadavky na finančné vykazovanie výnosov z výmenných transakcií a udalostí. Výnosy spĺňajú kritériá pre vykázanie vtedy, ak je pravdepodobné, že budúce ekonomické úžitky alebo využiteľný potenciál budú plynúť do subjektu a tieto úžitky, resp. potenciál je možné spoľahlivo oceniť. Štandard IPSAS 9 identifikuje okolnosti, za ktorých budú tieto kritériá splnené a výnos môže byť vykázaný a zároveň poskytuje aj praktický návod na aplikáciu týchto kritérií.